A gyapotföldről a bluestrónra

| Címkék: zene koncert blues bbking | 2009.07.13. 11:14

A gyapotföldekről

Riley B. King 1925 szeptember 16-án született egy gyapotültetvényen Mississippi államban. A rocktörténet írók szerint kilencévesen fogott először gitárt a kezébe és nem is nagyon engedte el, maximum csak azokra az időszakokra, amikor elment a helyi kórusba énekelni. Húsz éves korára kicsi lett neki a városka, így a lokális zenei központba, Memphisbe ment, ahol kezdő lelkesedésében utcazenészként próbált megélni, de szerencséjére WDIA rádióállomás ajánlott neki egy dj-állást.

A mágikus B.B.

Sokan találgatták, mit is jelent King neve előtt a két B-betű. Egyesek szerint Blues-Blues – hiszen csak duplázva lehet kifejezni a tudását, mások a Big Best , bár találkozhattunk olyanokkal is budapesti éjszakákon, akik szerint Bazijó Blueszenészt jelent. Az utóbbi azért igencsak távol áll a valóságtól, hiszen magyarul van. A titok sokkal könnyebben feloldható.

Lemezlovasként kapta a „The Beale Street Blues Boy” becenevet, mely később „Blues Boy King”-re, végül csak B. B. Kingre rövidült. Az ismertséget kihasználva, újra gitározni kezdett, majd 1949-ben Miss Martha King címmel kiadta első single-jét, amelyet akkor kritikusok igen lehúztak.
 

A lemezgyár

Azóta több mint 50 albuma jelent meg, melyeknek túlnyomó többsége klasszikus blues, mint az 1965-ben megjelent Live At The Regal és az 1976-os Bobby Blue Blanddel való együttműködés eredményeképpen létrejött Together For The First Time.

Az évek előrehaladtával B.B.–nek két dala is az r&b lista élére tudott törni, az 1951-es Three O'Clock Blues és az 1952-es You Don't Know Me.
1953-ban a Please Love Me, 1954-ben a You Upset Me Baby, 1960-ban a Sweet Sixteen, Part I, és 1966-ban a Don't Answer The Door, Part I című dalok. B.B. legsikeresebb crossover dala, az 1970-es The Thrill Is Gone, a pop lista 15.helyéig jutott.
Kiderül, hogy nem kell blues rajongónak lenni ahhoz, hogy B.B. Kingbe botoljunk. Még a blues világától teljesen távol állók is legalább hallottak az Eric Claptonnal közösen készített Riding With the King című, 2000-ben megjelent lemezről, vagy legalább látta az ugyanezt a címet viselő számhoz készült klipet. Szintúgy nem csak a vizuális élmény miatt kasszasikert produkáló Blues Brothers 2000 című film sikeréhez is hozzájárult szereplésével a blues királya.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bbking.blog.hu/api/trackback/id/tr371245109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsindely 2009.07.14. 03:16:28

Bazijó Blueszenész :)
süti beállítások módosítása